Parohia "Acoperamantul Maicii Domnului"

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă Română "Acoperământul Maicii Domnului" a fost înfiinţată în anul 2006, din nevoia firească a înlocuirii unui areal urban secularizat cu un spaţiu plin de spiritualitate şi bucurie duhovnicească, într-o zonă mărginaşă a Capitalei - extremitatea sudică a Cartierului Rahova, care se învecinează cu Comuna Măgurele.

Etape

13 Octombrie 2004 - in baza Temei 11053/2004, vrednicul de pomenire, Prea Fericitul Parinte TEOCTIST, Patriarhul Ramaniei, a acordat Înalta Binecuvântare preotului Lutai Claudius Sebastian, pt. a se implica in procesul de edificare a unei biserici cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului”.

25 februarie 2005 - s-au incheiat fazele birocratice si s-au întocmit si depus documentele de donaţie.

10 Martie.2005 - a fost semnat contractul de donaţie a amplasamentului, care a intrat în proprietatea Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, Arhiepiscopia Bucureştilor.

1 februarie 2006 - Parohia Acoperământul Maicii Domnului a fost înfiinţată pe data de în baza Ordinului Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor, Sectorul Administrativ Bisericesc Nr. 11584/2005 şi conform aprobării Consiliului Eparhial.

1 – 20 iunie 2006 - s-a reusit construirea unei biserici- paraclis, provizorii, din lemn, în care se slujeste, s-a împrejmuit şi s-a amenajat terenul in vederea construirii bisericii mari.

20 Mai 2006 - sfintirea bisericii-paraclis.

Iulie – August 2006 - s-a facut delimitarea Parohiei prin desprinderea unor strazi de la Parohia “Bariera Rahovei” şi de la Parohia “Vovidenia” cuprinzand 35 de străzi, unele sunt capete de străzi, altele sunt parţial nelocuite. Parohia cuprinde aproximativ 800 de familii.

Dupa organizarea Parohiei cu statul si personalitate juridica, a urmat continuarea ideii de a se construi in acest loc “o biserica de zid’. In acest sens, s-a început construirea unui întreg ansamblu cu destinaţie cultică, care să aducă alinare, sfinţenie, asistenţă religioasă şi revitalizare a locuitorilor acestei zone: biserică cu subsol, capelă mortuară, lumânărar, birou parohial si împrejmuire. Până în momentul de faţă a fost realizat un subsol şi zidurile bisericii propriu-zise, până la cota de 8,25 m.

Valoarea totală estimată a lucrărilor în momentul de faţă, este de 1.300.000 euro, fără TVA

Ctitori ai parohiei

ANIŞOARA STĂNESCU - Terenul (800 mp) pentru construirea bisericii (in valoare de 40.000 euro la data de 10.03.2005), pe care se construieste biserica si pe care funcţionează parohia în prezent, precum si terenul (300 mp) pt. casa parohiala (in valoare de 90.000 euro la data de 06.12.2007), pe care se va construi o cladire ce va cuprinde casa parohiala, cantina sociala, birou parohial si biroul social, sunt obţinut prin donaţia d-nei Tiţa Niculescu, prin fiica sa Anişoara Stănescu, care este primul ctitor şi prin stăruinţa căreia s-a făcut posibil începerea acestui proiect anevoios prin care să-l slăvim pe Dumnezeu. Ceilalti membri ai familiei care au fost de accord cu donatia sunt D-nul Niculescu Tudor, D-nul Stanescu Gheorghe si fiica sa Stanescu Ana Claudia.

RADU OUATU - S.C. Apolodor Comimpex S.R.L. prin d-nul director general Radu Ouatu, au realizat lucrările de sapatura si turnare a talpei de fundaţie a bisericii, prin Contractul de sponsorizare Nr. 14658 din 06.11.2007, în valoare de 5000 euro.

ADRIAN COMANESCU si ROXANA LETICA - S.C. AXA INVEST S.R.L. prin d-nul director general Adrian Comanescu si d-na Roxana Letica au donat o parte din fierul beton pentru infrastructură, in valoare de 20000 euro, în 2007 şi 2008.

DANIEL MARIAN VANGHELIE - Primăria Sectorului 5, prin d-nul Primar Marian Vanghelie, a donat suma de 100000 RON în 2008, şi 4400000 RON ÎN 2009.

FLORENTINA RĂDOI - Guvernul României, prin d-na Florentina Rădoi, a virat prin Ministerul Culturii şi Cultelor suma de 50000 RON în 2008 şi 100000 RON în 2009.

D-na Constantinescu Victoria - a donat in 15.03.2010 suma de 10.000 RON (o suta milioane lei vechi) ca din ei sa se contribuie la zidirea bisericii si sa fie ajutate persoanele nevoiase care vin si se roaga in biserica noastra.

Donatori mai importanţi pentru realizarea lucrărilor de amenajare a terenului, construire a bisericii - paraclis, a împrejmuirii, a subsolului şi a organizării până la stadiul actual, sunt:

 • Fam. Timis Vasile si Carmen
 • D-na Vasilescu Liliana Maria
 • D-na Alice Cosambescu
 • D-na Viorela Popescu
 • D-nul Smaranda Lucian
 • D-nul Gabriel Oprea
 • Fam. Ionita Preda si Antoaneta
 • Fam. Tonghioiu Miron si Mioara
 • D-na Parvu Elena
 • Fam. Anghel Marian si Simona
 • Fam. Constantinescu Cristian si Maria
 • D-ra Cioclia Marcela
 • D-nul Vaduva Mihai
 • Fam. Lupsan Pompei si Raluca
 • D-na Istrate Clara
 • Fam. Stan Marius si Gabriela

Sunt foarte mulţi binefăcatori, persoane fizice sau juridice, care au contribuit cu sume mai mici sau mai mari, la realizarea a ceea ce s-a facut pana acum. Ei sunt pomeniţi la slujbele bisericii noastre. Alti binefăcători au ajutat cu munca fizică la realizarea a ceea ce s-a facut până acum, iar alţii au donat obiecte de cult şi obiectele de mobilier necesare organizării cultului ortodox şi a slujirii.