In vara anului 2008 au inceput lucrarile de ridicare a bisericii mari, un proiect estimat la peste 1,3 milioane de euro. Este obiectivul principal al parohiei, de care se leaga rugaciunile noastre si cererile pentru sustinere.
Primăria si cetatenii Sectorului 5, sunt CTITORI ai bisericii noastre
30 noiembrie 2017 - biserica noua
Primaria Sectorului 5, a sprijinit lucrarile de edificare a bisericii noastre astfel:
Sub conducerea domnului primar Daniel Marian VANGHELIE, a sprijinit continuarea lucrarilor la biserica noastra in anul 2008 cu 150.000 RON, în anul 2009, cu 440.000 RON, iar in anul 2014 cu 100.000 lei.
Sub conducerea domnului primar interimar Dan Iulian CROITORUL a sprijinit continuarea lucrarilor la biserica noastra in anul 2016 cu 350.000 RON.
Sub conducerea domnului primar Daniel FLOREA a sprijinit continuarea lucrarilor la biserica noastra in anul 2017 co 600.000 lei.
Prin aceste donatii, primarii (deoarece ei au aprobat si ne-au sustinut financiar in construirea edificiului), precum si toti cetatenii Sectorului 5, care isi platesc darile catre stat, devin ctitori si binefacatori ai bisericii noastre.
Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe toti, iar Maica Domnului sa-i ocroteasca cu Cinstitul sau Acoperamant!
Eveniment istoric pt. biserica noastra
1 noiembrie 2015 - biserica noua
Sfintirea locului bisericii
In aceasta zi se implinesc 11 ani de cand vrednicul de pomenire, P.F. Patriarh Teoctist Arapasul, a delegat pe P.S. Sebastian Ilfoveanu sa sfinteasca locul pentru construirea bisericii noastre. Astfel, in dupa-amiaza zilei de 1 noiembrie 2005, intr-o zi mohorata si friguroasa de toamna, asociata cu o burnita groasa, P.S. Sebastian ajunge la locul pt. sfintire si pentru ca vede ingrozit vitregiile terenului, spune cateva cuvinte memorabile: „Unde m-ati adus fratilor, la capatul pamantului...”.
Aici este este intampinat cu „paine si sare” de catre primul ctitor si donatoarea terenului, doamna Anisoara Stanescu si primeste un buchet de la doamna preoteasa Carmen Lutai. La fata locului se aflau si un sobor de preoti si diaconi precum si de cca. 200 de credinciosi veniti din toate colturile Bucurestiului.
P.S. Sebastian oficiaza slujba de sfintire a locului, infige crucea si pune piatra de temelie pentru viitoarea biserica de zid, cu hramul „Acoperamantul Maicii Domnului”, apoi incalzeste inimile credinciosilor cu un frumos cuvant inaltator despre importanta zidirii unei biserici si cine sunt ctitorii ei. La sfarsit preotul paroh Claudius Sebastian Lutai, multumeste tuturor participantilor si daruieste Prea Sfintitului o frumoasa icoana argintata a Maicii Domnului cu Pruncul.
Acest eveniment istoric pentru biserica noastra a ramas un punct de reper in mintea participantilor precum si a tuturor celor care au vazut greutatile ori s-au implicat sa ajute la construirea bisericii.
Emiterea unei noi autorizatii de constructie a bisericii
24 iunie 2015 - biserica noua
Datorita faptului ca necesitatile spatiului eclesial au impus modificarea proiectului initial prin construirea unui demisol, a prelungirii bisericii in partea din fata cu un pridvor generos (85 mp utili), la demisol avand rol de a facilita intrarea, dar si de pangar, peste care s-a construit cafasul (locul unde sta corul), care va fi strajuit de doua turnulete (in ideea ca biserica sa aiba trei turnuri, in numele Sfintei Treimi), la 24 Iunie 2015, a fost emisa de catre Primăria Sectorului 5, o noua Autorizație de construire Nr. 136-T, care „AUTORIZEAZĂ CONTINUAREA LUCRĂRILOR DE CONSTRUIRE CLOPOTNIȚĂ, TROIȚĂ, BIROU PAROHIAL și CONTINUAREA LUCRĂRILOR DE CONSTRUIRE BISERICĂ, EXTINDERE ȘI ÎMPREJMUIRE, ÎN VALOARE DE 748.077,00 RON”.
Pana in momentul de fata a fost amenajat subsolul bisericii, pentru buna desfasurare a sfintelor slujbe. Astfel, a fost utilat cu instalație electrica, termică (incălzire cu centrală pe curent electric), audio și sistem de supraveghere video; a fost finalizata catapeteasma sculptata in lemn de stejar. au fost au fost pictati peretii prin aplicarea unor picturi pe panza incadrate de un placaj de piatra, iar tavanul prin aplicarea unor medalioane pictate pe panză.
In partea de sus, la suprastructura (biserica propriu-zisa), au fost construite zidurile bisericii până la cota de h = + 8,50 m si s-a executat cofrarea arcelor si a boltilor pana la cota h = + 15,5 m si se lucreaza la construirea turlei mari.
Etapa urmatoare ar fi construirea turnurilor mici din fata.
Lucrarile de edificare a obiectivului nu se vor finaliza la ”roșu” către sfârșitul anului 2014, cum era prevazut, datorita lipsei fondurilor.
Ajutorul firmele la construirea bisericii este deductibil din impozitul pe profit!
13 ianuarie 2015 - biserica noua
Donațiilor de 2% pentru persoanele fizice, le corespunde varianta de 3‰ pentru persoanele juridice, concretizată printr-un contract de sponsorizare.
Potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările și completările ulterioare, sponsorizarea se realizează pe bază de contract încheiat în formă scrisă între sponsor și beneficiar, cu specificarea obiectului, valorii și duratei sponsorizării, precum și a drepturilor și obligațiilor părților. Motivul ce face necesară încheierea contractului de sponsorizare este acela că, în esență, prin actul de sponsorizare se efectuează un transfer de proprietate asupra unor valori sau bunuri.
În cazul unei sponsorizări constînd în bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic încheiat, la valoarea lor reală în momentul predării către beneficiar.
Conform Art. 31 (4), Titlul II, din Codul Fiscal, Contribuabilii care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor legii privind sponsorizarea și legii bibliotecilor, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) sunt în limita a 3‰ din cifra de afaceri;
b) nu depășesc mai mult de 20%, din impozitul pe profit datorat.
În continuare, iată un exemplu de calcul privind scăderea din impozitul pe profit a cheltuielilor reprezentînd sponsorizarea:
Să presupunem că o persoana juridică plătitoare de impozit pe profit încheie un contract de sponsorizare în valoare de 300 RON cu „Parohia Acoperamantul Maicii Domnului” la data de 30 decembrie 2014.
La calculul profitului impozabil pentru trimestrul III 2014, contribuabilul prezintă următoarele date financiare:
Venituri din vînzarea mărfurilor: 100.000 RON
Venituri din prestări de servicii: 200 RON
Total cifră de afaceri: 100.200 RON
Cheltuieli privind mărfurile: 75.000 RON
Cheltuieli cu personalul: 2.000 RON
Alte cheltuieli de exploatare: 9.000 RON (din care: 300 RON sponsorizare)
Total cheltuieli: 86.000 RON
Calculul profitului impozabil pentru trimestrul III din 2014 se face după cum urmează:
Profitul impozabil = 100.200 - 86.000 + 1.500 = 14.500 RON. (este evidențiat faptul că respectivele cheltuieli cu sponsorizarea nu se scad din totalul încasărilor, fiind cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil)
Impozitul pe profit înainte de scăderea cheltuielii cu sponsorizarea = 14.500 x 16% = 2.320 RON.
Avîndu-se în vedere condițiile de deducere prevăzute la art. 31, alin. (4) din Codul fiscal, se vor calcula limitele pînă la care se poate ridica valoarea cheltuielilior cu sponsorizarea, pentru a putea fi scăzute. Acestea sunt:
- 3‰ din cifra de afaceri reprezintă 300,60 RON;
- 20% din impozitul pe profit înainte de deducerea cheltuielilor de sponsorizare reprezintă 502,40 RON.
Cum limita mai mică este cea dintîi, rezultă că suma de scăzut din impozitul pe profit este 300 RON. Pentru trimestrul III 2014, impozitul pe profit datorat este deci de: 2.320 - 300 = 2.020 RON.
Surse:
LEGEA nr. 32 din 19 mai 1994 (actualizată) privind sponsorizarea
LEGEA nr. 571 din 22/12/2003 (actualizată) privind Codul fiscal
---------------------------------------------------------------------------------------
Chiar daca sunt foarte mici facilitatile pt. sponsorizare, va indemn sa o faceti, pt. ca efortul nu e decat al contabilului dumneavoastra care va calcula suma!
Sper sa gasiti contabili intelegatori in acest sens (ma lovesc mereu de o rea vointa a contabililor care nu stiu cum sa-l induplece pe sefu`ca e prea complicat sa calculeze si, oricum e nesemnificativa suma)!
Prin aceasta va construiti si dumneavoastra comoara in ceruri iar pe pamant toate rugaciunile celor ce se vor ruga in aceasta biserica, va vor ajuta acum si in vecii vecilor!
Stadiul lucrarilor
26 mai 2014 - biserica noua
STIRI DESPRE CONTINUAREA LUCRARILOR:
• Astazi au fost turnate boltile si semicupolele la abside (50 mc beton B 300), pana la cota + 16 m
• Urmatoarea faza:
1. executarea scarilor de la demisol spre iesire, de la - 2,50 m, spre cota o,oo;
2. executarea scarilor de la biserica propriu-zisa, spre pamant, de la + 1,00 m spre cota o,oo.
• Executarea turnului mare, pana la cota +24,00 m.
Materialele necesare pentru urmatoarea etapa:
- beton B 300 - 40 mc,
fier:
- 5 tone de ∮10;
- 2,5 tone de ∮14;
- 3,5 tone de ∮16,
- sarma de ∮1,8 - 100 kg;
- sarma de ∮4 - 100 kg;
- caramida plina - 50 mc,
- cherestea 10 mc,
- dulapi 5 mc,
- cuie de 7cm - 100 kg,
- cuie de 10 cm - 100 kg,
- ciment - 50 saci,
- var - 50 saci,
- manopera etc.
2% - Ctitori fara nici un efort financiar
16 ianuarie 2014 - biserica noua
Redirectionarea impozitului din veniturile persoanelor fizice
Destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual
Prin intermediul prevederii din Codul Fiscal, orice contribuabil, persoana fizica, poate directiona 2% din impozitul pe venit, platit statului, catre orice organizatie (asociatie, fundatie etc.) non-guvernamentala doreste.
In acest fel dvs. transmiteti statului modul in care doriti sa fie cheltuita o parte din impozitul dvs. pe venit.
Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie din partea statului catre dumneavoastra, pe care sa o puteti folosi in scop personal, ci este o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte, catre entitatea dorita de acesta!
Daca doriti ca, prin directionarea a 2% din impozitul pe care dumneavoastra l-ati platit statului pentru salariile din anul 2013, sa sprijiniti activitatea de construire a Bisericii
Acoperământul Maicii Domnului, completati si transmiteti, pana la data de 25 mai 2014, doar unul din cele doua documente de la sectiunea ajuta a site-ului parohiei noastre, in functie de situatia in care va incadrati:
a. daca aveti doar venituri din salarii folositi Formularul 230 si completati, citind cu atentie instructiunile de la final. Anul la care se face referire in declaratie este 2013, deoarece ne referim la impozitul pe venit din 2013, conform fisei fiscale. Nu va faceti probleme daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta necompletata.
b. daca aveti venituri din alte surse (cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc) folositi Formularul 200 si completati, (punctul III – vezi anexa atasata) citind cu atentie instructiunile de la final. Anul la care se face referire in declaratie este 2013, deoarece ne referim la impozitul pe venit din 2013, conform fisei fiscale. Nu va faceti probleme daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta necompletata. Cei care obtin pe langa salarii si alte venituri, vor completa formularul 200, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III ”Destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul pe venitul anual datorat”.
Ambele formulare pot fi descarcate direct de pe siteul Agentiei Nationala de Administrare Fiscala sau accesand direct linkul de mai jos:
http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/AsistentaContribuabili/formulare#230
Datelele de completare a declaratiilor:
Denumire entitate non-profit:
PAROHIA ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI
C.I.F.: 18654016.
IBAN: RO54RNCB0278047510610001
Formularele se completeaza de mana, in doua exemplare, din care unul ramane la contribuabil. Depuneti formularul direct sau trimiteti-l prin posta cu scrisoare recomandata (confirmare de primire) la Administratia Finantelor Publice a localitatii de domiciliu, sau dupa completare sa le scanati si sa le trimiteti prin e-mail catre: preotclaudius@yahoo.com pentru a le trimite noi catre Administratia Finantelor Publice a localitatii de dumneavoastra de domiciliu.
In conformitate cu O.G. nr.92/2003, art.11, alin (4), beneficiarii sumelor obtinute prin completarea formularelor 230 sau 200 nu pot obtine informatii cu caracter fiscal din care sa reiasa ”identitatea vreunei persone fizice sau juridice”. In cazul in care doresc, donatorii, pot sa comunice direct catre noi, pe aceeasi adresa de e-mail: preotclaudius@yahoo.com, faptul ca au depus formularele respective, trimitand totodata si pomelnicul cu vii si adormiti, pt. a fi pomeniti la altarul bisericii noastre.
Banii pe care dumneavoastra ii directionati vor fi folositi exclusiv pentru finantarea lucrarilor si achizitia echipamentelor necesare constructiei Bisericii Acoperamantul Maicii Domnului. Pentru mai multe detalii legate de stadiul constructiei si modul in care fondurile au fost folosite puteti accesa adresa de internet www.acoperamantulmaiciidomnului.ro sau https://www.facebook.com/ParohiaAcoperamantulMaiciiDomnului
Stadiul lucrarilor
13 octombrie 2012 - biserica noua
Datorita faptului ca nu mai sunt fonduri pentru continuarea lucrarilor, a fost incheiat un proces verbal cu stadiul actual al constructiei.
Astfel, pt. manopera, din contractul pentru realizarea suprastructurii de 180.000 euro, (tot ce s-a realizat deasupra demisolului pana la stadiul actual) au fost achitati 72.000 euro, ramanand restanti cu 57.000 euro, plus celelalte lucrari ce se vor realiza, de inca 51.000 euro.
Necesarul de materiale pt. cofrajul boltilor si arcadelor:
LEMN:
Cherestea – 15 mc;
Dulapi – 5 mc;
Cuie = 50 kg.
Necesarul de materiale pt. grinzile ce stau la baza turnurilor, boltilor si arcadelor:
FIER (otel beton PC 52):
- ɸ8 = 1770 kg;
- ɸ12 = 1541 kg;
- ɸ16 = 1061 kg;
- ɸ20 = 1708 kg.
- sarma de legat = 50 kg;
Beton
- B 350 = 90 mc
- B 300 = 150 mc
Dumnezeu sa-i ocroteasca pe toti cei ce vor contribui la construirea bisericii!
A fost finalizat subsolul bisericii
6 decembrie 2009 - biserica noua
Va anuntam cu bucurie ca au fost finalizate lucrările urmatoare: săpătura, turnarea talpei de fundare, executarea infrastructurii și finalizarea subsolului bisericii. Spațiul s-a utilat cu obiectele necesare desfășurării serviciilor religioase și, de acum inainte, aici se vor oficia sfintele slujbe.
Au inceput lucrarile
25 iunie 2008 - biserica noua
In urma obtinerii in anul trecut a autorizatiei de construire Nr. 767-T, eliberata de Primăria Sectorului 5, au inceput lucrările pentru edificarea bisericii mari. Speram ca biserica sa fie inaltata pana in anul 2012